Het zal je maar overkomen, ben je in Hermanus, de walvishoofdstad van de wereld volgens eigen zeggen, en dan worden alle whalewatch tours geannuleerd in verband met het weer! Wij zijn blij de zon flink te zien schijnen, maar de harde wind is de spelbreker. Omdat het hard waait, is de zee erg onstuimig en reden genoeg om alle tours voor vandaag, zaterdag en zelfs zondag te annuleren. Dan wordt het ons wel erg lastig gemaakt om per boot naar deze mooie dieren te kijken. Morgen, zaterdag, gaan wij al weer door naar onze volgende bestemming. Maar omdat het wel erg zonnig is en dus eigenlijk een prachtige dag, gaan we er gewoon op uit, om hier eens rond te kijken. We hebben ons natuurlijk al wel ingelezen en weten dat de walvissen hier in de baai leven en ook vanaf het land te spotten zijn. Ondanks dat ons dat gisteren niet gelukt is, gaan we vol goede moed proberen of we daar vandaag meer geluk bij hebben. En dat is het geval!

Op meerdere plekken hebben we ze gezien, Vaak een moeder met een jong kalf. Soms alsnog redelijk ver weg, maar met een verrekijker is het toch wel goed te zien. We zijn ook naar andere plaatsen zoals De Kelders en Gansbaai gereden en vooral bij De Kelders troffen we het aardig. Daar kwam op een gegeven moment een walvis echt heel dicht bij de kust. Heel bijzonder. Dit is wel een ander soort dan we eerder hebben gezien. We hebben eerder bultrugwalvissen gezien in Canada en Australië en dit zijn zuidkapers. Het blijft prachtig deze enorme dieren boven water te zien komen.

Ze goed op de foto te krijgen is nogal een kunst met enorm harde wind, de lens op maximale zoom en een dier waarbij je nooit weet waar en wanneer hij boven komt. Julie moeten maar een beetje door de kwaliteit van de foto’s heen kijken… In elk geval is wel goed te zien hoe dichtbij de kust ze eigenlijk zwemmen. Al met al is de dag helemaal gevuld, want met het heen en weer rijden tussen de dorpjes en het wachten op de walvissen is de dag al weer om. We hebben ondertussen lekker van de zon kunnen genieten en eigenlijk was zo’n relaxt dagje best fijn!


Whale watch – Hermanus

Whale watch – Hermanus